Anatomia unghiei si structura unghiei
Unghia (denumită așa la modul general) este o placă cornoasă și subțire, care crește pe partea superioară a ultimei falange a degetelor de la mâini și de la picioare. Este formată dintr-o proteină numită cheratină, la fel ca și părul sau pielea.

Unghiile noastre sunt compuse din mai multe componente: matricea unghiei, eponichiumul, cuticula unghiei, lunula, placa unghiei și patul unghiei.
Matricea unghiei (rădăcina)
Situată la baza unghiei sub piele, matricea este cea mai importantă componentă a unghiei și conține o serie de nervi, vase de sânge si limfă, care produc celule de cheratină. Aceste celule, pe măsură ce se produc, sunt împinse spre vârful unghiei și aplatizate (devenind transparente), rezultând astfel creșterea și formarea unghiei. Deteriorarea acestei zone poate duce la daune asupra plăcii unghiale, care uneori pot fi ireversibile. De aceea, este foarte important ca atunci cand împingem cuticula sau folosim ustensile de manichiura să nu “agresăm” zona. De asemenea, lățimea și grosimea unghiei sunt determinate de mărimea, lungimea și grosimea matricei.
Eponichium - este deseori confundat cu cuticula
Mulți tehnicieni se regăsesc adesea comunicând cu clientele folosind termeni folosiți de acestea, chiar dacă acești termeni nu sunt corecți din punct de vedere tehnic. De exemplu, aceștia se referă în mod incorect la eponichium ca fiind cuticula, deoarece este termenul cu care clientele sunt familiarizate. Eponichiumul este “o banda” de piele care înconjoară toată unghia, iar funcția principală a acestuia este de a proteja zona dintre unghie și epidermă de expunerea la bacterii și ciuperci. Acesta cuprinde celule vii ale pielii, în timp ce cuticula cuprinde celule moarte.
Cuticula unghiei
Cuticula este stratul de piele translucidă, formată din celule moarte, care acoperă partea inferioară a plăcii vizibile a unghiilor. Aceasta iese de sub eponichium și crește odată cu unghia. Deoarece acest țesut este mort, se poate înlătura, îmbunătățind astfel aderența lacului de unghii. Împreună, eponichiumul și cuticula formează un sigiliu.
Lunula (semiluna)
Lunula este partea vizibilă a matricei, care seamănă cu o jumătate de luna și ar trebui tratată cu grijă, deoarece celulele acesteia nu sunt încă complet cheratinizate. Este de culoare albă și opacă.
Placa unghială (corpul unghiei)
Placa unghială este ceea ce numim, în limbajul comun, unghia. Are o suprafață tare, translucidă, realizată din mai multe straturi de celule moarte cheratinizate, compactate și flexibile. Aspectul roz al unghiei este dat de vasele de sânge de sub placa unghială. Suprafața inferioară a plăcii unghiale are caneluri longitudinale, care o ajută să se ancoreze de patul unghial și să mențină unghia în creștere in direcția corectă. Scopul plăcii unghiale este de a proteja patul unghial viu de dedesubt.
O persoană obișnuită are 50 de straturi de celule de cheratină care alcătuiesc placa unghială. Cum matricea determina grosimea unghiilor și cum aceasta diferă de la o persoană la alta, putem spune că persoanele cu unghii subțiri au o matrice mică și vor avea mai puțin de 50 de straturi. Persoanele cu unghii groase au o matrice mare și, astfel, au mai mult de 50 de straturi de celule de cheratină.
Patul unghial (patul unghiei)
Patul unghial este situat sub placa unghială. Acesta începe de la baza unghiei (matrice) și se extinde până la marginea liberă. Ca toată pielea, este alcătuită din dermă și epidermă. Patul unghial conține mii de vase de sânge, care transportă oxigen și substanțe nutritive până la unghie (placa unghială). In functie de lungimea degetelor avem mai multe tipuri de pat unghial, forma recomandata a unghiei este data de un pat unghial ingust sau lat.
Pliurile unghiei (laterale și proximale)
Pliurile unghiei fac parte din pielea noastră, care se pliază la margini și continuă dedesubt, spre matrice și către țesuturile moi ale unghiei, acționând ca o barieră de protecție și protejând împotriva bacteriilor și murdăriei.
Marginea liberă este marginea plăcii unghiale
Când placa unghială se extinde dincolo de hiponichium, aceasta devine marginea liberă. Este important să existe o margine liberă (adică să nu îți tai/pilești unghiile până “în carne”), deoarece acest lucru asigură faptul că tot patul unghial este acoperit și, prin urmare, protejat.
Hiponichium
Hiponichiumul este țesutul de sub marginea liberă a unghiei, care sigilează patul unghial până la vârful degetului. Acesta acționează ca un sigiliu si observat în special la unghiile care cresc în jos și care sunt supuse punctelor de stres mai sus, o barieră împotriva germenilor și a resturilor, hiponichiul împiedică substanțele externe să pătrundă sub unghia ta.Rolul său este de a susține presiunea exercitată în vârful unghiei atunci când aceasta este mai lungă. Pielea din această regiune conține globule albe de sânge pentru a ajuta la prevenirea infecției.
Hiponichiumul poate fi și el însuși influențat de factori genetici sau de obiceiurile de îngrijire a unghiilor. Astfel, atunci când se poartă unghii lungi pentru o perioadă îndelungată, această structură poate crește și alungi pentru a susține greutatea vârfului liber al unghiei.
Nu este recomandat să împingem, să înțepăm sau să tăiem această structură, deoarece aceasta este foarte vascularizată și poate fi foarte sensibilă la atingere. De asemenea, nu trebuie să încercăm să scurtăm unghia mai mult decât lungimea hiponichiumului, deoarece aceasta poate duce la o apariție inestetică care este și dureroasa și creeaza un disconfort.
Dacă doriți să îndepărtați partea vizibilă aparent inestetică, cel mai bine este să încercați să scurtați treptat unghia, pentru că hiponichiumul se va retrage singur.